Εκπαίδευση

Εκπαιδεύοντας την Τρίτη Ηλικία: Προκλήσεις και Οφέλη

Είναι απαραίτητο να διατηρούμε ένα επίπεδο γνώσεων σε ολόκληρη τη ζωή μας, ώστε να διευκολυνόμαστε στην καθημερινότητά μας και να λειτουργούμε αποτελεσματικά. Αυτό συμβαίνει διότι ο κόσμος εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και οι άνθρωποι πρέπει να μπορούμε να εξελισσόμαστε μαζί του. Διαφορετικά, θα μείνουμε πίσω και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ωφεληθούμε από την τεχνολογική ανάπτυξη που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η εκπαίδευση φαντάζει αναπόφευκτη όταν είμαστε νεαροί σε ηλικία. Ωστόσο, μεγαλώνοντας ο άνθρωπος χάνει τις αντοχές που κατείχε προηγουμένως και χαμηλώνει τις ταχύτητές του. Σε γνωστικό επίπεδο, οι νεαρές ηλικίες υπερέχουν καθώς απορροφούν σαν σφουγγάρι κάθε νέα γνώση. Όμως τι γίνεται με την τρίτη ηλικία, σε έναν κόσμο που απαιτεί διαρκή εμπλουτισμό σε γνώσεις; Τι συμβαίνει με τους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν με αποτελεσματικό τρόπο στα νέα δεδομένα της καθημερινότητας;

Μπορεί άραγε ένας άνθρωπος που διανύει την λεγόμενη τρίτη ηλικία να ανταποκριθεί με τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όταν συγκριθεί με κάποιον έφηβο ή ακόμη με κάποιον στη μέση ηλικία; Σαφώς και η απάντηση είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν μπορεί να καλύπτει όλους τους ανθρώπους. Όμως, αυτό που είναι σίγουρο είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμη να αποδώσουν αποτελεσματικά. Μπορούν να αφομοιώσουν νέα γνώση και μάλιστα είναι σε θέση να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα στην εκπαίδευση ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι η προσαρμογή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Όπως το σχολείο χωρίζεται σε βαθμίδες και απευθύνεται σε άτομα με διαφορετικά γνωστικά επίπεδα, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων. Για να είναι παραγωγική η εκπαίδευσή τους, θα πρέπει να είναι απολύτως προσαρμοσμένη στα δικά τους δεδομένα και στις δικές τους, ξεχωριστές ανάγκες και επιθυμίες.

Ένας από τους συνηθέστερους τομείς εκπαίδευσης των ατόμων της τρίτης ηλικίας είναι η τεχνολογία. Καθώς το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, δε νοείται η καθημερινότητά μας χωρίς κάποια έκφανση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του διαδικτύου στη ζωή μας. Για παράδειγμα, πώς μπορεί κάποιος να συνδεθεί στον προσωπικό του λογαριασμό στην εφορία χωρίς τη βοήθεια του διαδικτύου; Πού θα ενημερωθεί για τις απεργίες, για τις εναλλακτικές στη μετακίνηση ή για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε πραγματικό χρόνο;

Οι τραπεζικές συναλλαγές πολύ συχνά απαιτούν τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τις αγορές και φυσικά με την επικοινωνία. Τώρα πλέον είναι υψίστης σημασίας η χρήση του διαδικτύου για οικονομική και αποτελεσματική επικοινωνία. Φανταστείτε ότι δίχως το internet η επικοινωνία θα κόστιζε πάρα πολύ και η ποιότητα του ήχου δεν θα ήταν εξαιρετική. Για να μην αναφερθούμε στην ποιότητα της εικόνας, καθώς σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει το διαδίκτυο, η επικοινωνία είναι ψυχρή και περιορίζεται στον ήχο.

Όλα αυτά καλούνται να παρακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και συνεπώς η εκπαίδευσή τους πρέπει να καλύπτει τους αντίστοιχους πυλώνες εκμάθησης. Με τα σωστά εργαλεία, με υπομονή και επιμονή, ο καθένας από εμάς είναι σε θέση να αφομοιώσει νέα δεδομένα και να κάνει κτήμα του τις πολύτιμες γνώσεις που χρειάζεται.