Εκπαίδευση

Επαγγέλματα και Τάσεις της Εποχής

Τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ οι επιλογές ως προς την ανεύρεση εργασίας έχουν στενέψει πολύ. Οι ευπαθείς ομάδες έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, ενώ οι νέοι που τώρα ξεκινούν να κάνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές προσπαθούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες και τις τάσεις που θα τους οδηγήσουν στην σωστή επαγγελματική κατεύθυνση.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν είναι κάτι καινούργιο στην παγκόσμια ιστορία και πάντα αργά ή γρήγορα ξεπερνιέται. Σε αυτό το σημείο, το πιο σημαντικό από όλα είναι οι γενιές να μην χαθούν στην λαίλαπα της οικονομικής κρίσης με ό, τι άλλο αυτό συνεπάγεται. Οι επαγγελματικές ανάγκες αλλάζουν εφόσον η τεχνολογία αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα ανοίγονται πόρτες σε νέους τομείς και επιστήμες που ο νέος μπορεί να επιλέξει και μετά το πέρας των σπουδών να απορροφηθεί από τον αντίστοιχο κλάδο (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Έτσι λοιπόν μπορούμε να διακρίνουμε κάποιους κλάδους που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ανάγκες και μπορεί ο νέος να προσανατολιστεί σε αυτές. Πάντοτε όμως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την προσωπική επιθυμία και κλίση που μπορεί να έχει ο ίδιος που δεν πρέπει να αγνοήσει αλλά και να αγνοηθεί.

Οι ξένες γλώσσες είναι πάντα εκείνες που μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει στον κλάδο της μετάφρασης και μάλιστα όσο πιο σπάνια είναι η ζήτησή της από τους νέους για την εκμάθησή της τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες η επαγγελματική αποκατάσταση να έρθει πιο σύντομα.

Οι τομείς που αφορούν την τεχνολογία απαρτίζονται από τεράστια πληθώρα επιλογών, που μπορούν να αποκαταστήσουν επαγγελματικά τους αποφοίτους των αντίστοιχων τμημάτων. Οι αναλυτές προγραμμάτων, οι σχεδιαστές ιστοσελίδων, οι μηχανικοί λογισμικού και όποια ειδικότητα έχει σχέση με τις εφαρμογές μέσω διαδικτύου είναι περιζήτητοι.

Ο κλάδος των οικονομικών δεν μένει εκτός, αφού οποιαδήποτε σχέση υπάρχει με τον κλάδο ανοίγει τις πόρτες για μια πιο εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως προσωπικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, λογιστές, management δηλαδή σύμβουλοι επιχειρήσεων, φύλαξη χώρων δηλαδή security. Μεγάλη ζήτηση έχει παρατηρηθεί στον περιβαλλοντολογικό κλάδο αλλά και σε άλλους τομείς σχετικούς με την πράσινη κατασκευή, Βίο Μηχανολόγος, Μηχανικός ελέγχου μόλυνσης, Δασολόγος, χημικός περιβαλλοντολόγος, αναλυτής αειφόρου ανάπτυξης.

Στον τομέα της υγείας όσο κι αν φανεί παράξενο υπάρχει ζήτηση σε οφθαλμίατρους, παθολόγους, χειρουργούς, ειδικούς υγιεινής δοντιών που συνήθως συνεργάζονται με οδοντιάτρους, όπως επίσης και σε ειδικότητες όπως οι λογοθεραπευτές και οι ειδικότητες που μπορεί να παρέχουν κατ’ οίκον βοήθεια σε ανθρώπους ηλικιωμένους.

Οι κλάδοι αποδεικνύονται ως κέντρο μεγαλύτερης απορρόφησης προσωπικού είναι οι ειδικότητες που έχουν εξειδίκευση σχετική με το περιβάλλον όπως για παράδειγμα είναι Μετεωρολόγος, Υδρολόγος Δικηγόροι Περιβαλλοντολογικού Δικαίου, Κλιματολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι Μηχανικοί, Τοξικολόγοι κ.α.

Οι ειδικότητες αυτές είναι πλέον στην διάθεση των υποψήφιων για να επιλεγούν στο μηχανογραφικό τους και απευθύνονται σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, ενώ παράλληλα και οι υποψήφιοι σπουδαστές των ΙΕΚ μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στις ειδικότητες αυτές και αργότερα να αποκτήσουν πτυχίο φοιτώντας σε επίπεδο Bachelor σε κάποιο κολέγιο του εξωτερικού. Με τη βοήθεια της ιστοσελίδας του Μεξικού Mcredit!

Οι νέες αυτές ειδικότητες θα απασχολήσουν την καθημερινότητά μας μελλοντικά και θα απορροφήσουν επαγγελματικά αρκετούς νέους, ενώ ελπίζουμε ότι θα μειωθούν τα ποσοστά της ανεργίας. Οι καινοτόμοι τομείς επαγγελμάτων ίσως είναι η απάντηση που θα χαρίσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον στις νέες γενιές.