Γλώσσες

Η κατάλληλη εκπαίδευση για τους εθελοντές

Υπάρχουν πάρα πολλά επαγγέλματα που μπορεί κάποιος να επιλέξει για να απασχοληθεί ως ενήλικας. Η καριέρα που θέλει κάποιος να ακολουθήσει είναι συνήθως σχετική με το αίσθημα σταθερότητας σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο και τα οποία προσφέρουν ένα εξασφαλισμένο όσο γίνεται μέλλον. Πολλά από αυτά είναι επιλογές που γίνονται σε μικρότερη ηλικία, αλλά δεν μας αντιπροσωπεύουν απόλυτα.

Μεγαλώνοντας, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που αλλάζουν προσανατολισμό ή μετατρέπουν το επάγγελμά τους σε λειτούργημα, αφού τον ελεύθερό τους χρόνο τον αφιερώνουν στον εθελοντισμό. Είναι μια πάρα πολύ δημιουργική διέξοδος, εκφράζοντας έτσι την ανάγκη μας να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα βάζουμε το λιθαράκι μας ως δάνειο, χτίζοντας ένα πιο ανθρώπινο προφίλ για τις επόμενες γενιές με την ελπίδα ότι θα συμβάλουν στην συνέχεια του έργου.

Ο εθελοντισμός όμως δεν περιλαμβάνει μόνο την βοήθεια προς τους συμπολίτες, αλλά και ό, τι υπάρχει γύρω από αυτό. Μπορεί να είναι το περιβάλλον, όπως η αναδάσωση, αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει με το οικοσύστημα. Είναι πολλοί οι τομείς που πλήττονται καθημερινά από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στον κόσμο (φτώχεια, πόλεμος), αλλά και από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας όπως π.χ. ρύπανση με όλες τις επιπτώσεις σε κάθε προέκταση. Έτσι ο εθελοντισμός από μόνος του είναι πλέον καθήκον μας προς τον συνάνθρωπο αλλά και προς εμάς.

Υπάρχουν επίσης πολλά επαγγέλματα που από μόνα τους θεωρούνται λειτούργημα, δηλαδή όσοι ασχολούνται με επαγγέλματα όπως δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή ο Ερυθρός Σταυρός δίνουν ευκαιρίες σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη και χρειάζονται την προστασία που δυστυχώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τους ίδιους αλλά και την οικογένεια τους.

Εάν λοιπόν έχετε πάρει την απόφαση να γίνετε εθελοντής και να συμμετέχετε ενεργά, τότε πρέπει να παρακολουθήσετε εκπαιδεύσεις σχετικές με τον κλάδο που θέλετε να παρέχετε τις υπηρεσίες σας. Υπάρχει μια σειρά σεμιναρίων που πρέπει να παρακολουθήσετε στον φορέα που έχετε απευθυνθεί, όπως για παράδειγμα η διαπολιτισμική επικοινωνία, η επίλυση συγκρούσεων, η ενδυνάμωση και δόμηση ομάδας και αν θέλετε να ηγείστε μιας ομάδας εθελοντισμού τότε πρέπει να εκπαιδευτείτε στο αντίστοιχο κομμάτι.

Ο εθελοντισμός προσφέρει την δυνατότητα επιμόρφωσης με την ανταλλαγή εθελοντών σε ξένες χώρες με πάρα πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Εάν τυγχάνει να έχετε το αντίστοιχο πτυχίο, τότε η εμπειρία που θα αποκτήσετε από τα σεμινάρια στο εξωτερικό θα είναι ένα επιπλέον προσόν για το βιογραφικό σας.

Θα πρέπει να ανατρέξετε σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες για να λάβετε συμμέτοχη στα προγράμματα εθελοντικής εργασίας που έχουν αναρτηθεί για κάθε εξάμηνο του έτους. Η εθελοντική εργασία δίνει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να λάβει κάποιος συμμετοχή. Μπορεί κάποιος να απασχοληθεί από ένα μήνα ως και ένα χρόνο και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ το κάθε project δίνει συγκεκριμένες ώρες που ο εθελοντής θα συμμετάσχει την ημέρα.

Μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη ομάδα εθελοντισμού που θα σας αντιπροσωπεύει, για να γίνετε συνοδοιπόροι σε ένα τόσο μεγάλο έργο. Το συμπέρασμα είναι ότι ο εθελοντισμός χρειάζεται εκπαίδευση και την προσφέρει στα μέλη του απλόχερα για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο έργο που καλούνται να διεκπεραιώσουν. Υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα που οι ίδιοι παρακολουθούν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.