Εκπαίδευση

Η Μαγεία της Εκπαίδευσης στις Πολεμικές Τέχνες

Η ανάγκη των ανθρώπων να προστατεύσουν τον εαυτό τους απέναντι στους εξωγενείς κινδύνους που καθημερινώς καιροφυλακτούν είναι ο βασικός λόγος, για τον οποίο δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν οι πολεμικές τέχνες στο σύνολό τους.

Η αυτοάμυνα διδάσκεται διαρκώς μέσω των πολεμικών τεχνών και το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που αυτό γίνεται ανά περίπτωση. Για παράδειγμα το ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ που αποτελεί κινέζικη μορφή πολεμικής τέχνης εστιάζεται κυρίως σε μεθόδους εξάσκησης εμπνευσμένες από τα διάφορα ζώα και κινέζικες φιλοσοφίες, ενώ το ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ που έχει τις ρίζες του στην Κορέα βασίζεται στην δύναμη του χεριού και πολύ λιγότερο σε κινήσεις που έχουν να κάνουν με τα πόδια. Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος από μια ενδεχόμενη επίθεση του εχθρού απέναντί μας.

Το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε δεν είναι άλλο από το διάβασμα του αντιπάλου και των πλεονεκτημάτων που ενδεχομένως να έχει σε σχέση με μας, αλλά αντιστοίχως και των μειονεκτημάτων αυτού. Η όλη εκπαίδευσή μας στις πολεμικές τέχνες βασίζεται στο διάβασμα αυτό αλλά και στο να παραμένουμε ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι απέναντι σε αυτόν που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απέναντί μας. Πολλές τέχνες βασίζουν την όλη φιλοσοφία τους στο να μπορέσουμε να κάνουμε το πλεονέκτημα του αντιπάλου δικό μας πλεονέκτημα, ενώ αντιστοίχως να καταλάβουμε το πού ενδεχομένως να μειονεκτεί και να χτυπήσουμε εκεί.

Εάν για παράδειγμα ο εχθρός είναι πολύ πιο ογκώδης και δυνατός από μας, τότε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε την επαφή μαζί του, δηλαδή κάθε του χτύπημα ή γροθιά να μην μπορεί να βρει τον στόχο του. Αυτό επιτυγχάνεται με διαρκή κίνηση, η οποία θα τον κουράσει και όταν βρούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να πετύχουμε χτύπημα. Όταν αυτό συμβεί, τότε θα έχουμε πετύχει στην ουσία διπλό χτύπημα. Πιο συγκεκριμένα, ο αντίπαλός μας θα έχει να αντιμετωπίσει πλέον το μη καθαρό μυαλό του και την κούραση απέναντι στην συγκέντρωση και την πολύ καλή ψυχολογία που θα έχουμε εμείς.

Επίσης μέσω των διαφόρων πολεμικών τεχνών και αναλόγως της εκάστοτε φιλοσοφίας που αυτές προσπαθούν να περάσουν οι άνθρωποι μπαίνουν σε μα διαδικασία να βάζουν κανόνες στη ζωή τους τέτοιους που να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι και να αποκτούν συγκεκριμένο Κώδικα. Αυτός ο Κώδικας είναι πολύ σημαντικός, γιατί βάσει αυτού επέρχεται πειθαρχία του μυαλού και ως εκ τούτου οι πράξεις μας είναι πολύ πιο μελετημένες και στοχευμένες και λιγότερο παρορμητικές και απερίσκεπτες που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της ζωής μα.

Μπορούμε να πούμε πως ένας άνθρωπος που εκπαιδεύεται στις πολεμικές τέχνες και έχει καταλάβει την φιλοσοφία τους, που βασίζεται συνήθως στην πειθαρχία και την αυτοάμυνα και όχι στην επίθεση και στην καταστροφή του αντιπάλου, γυμνάζει ταυτόχρονα σώμα και πνεύμα και αυτό είναι ο καλύτερος συνδυασμός για την υγεία του και την εξέλιξή του. Την ίδια στιγμή η πολεμική τέχνη τον βοηθά να παραμένει ήρεμος, ψύχραιμος και φιλικός απέναντι στον συνάνθρωπό του, παρά τις προκλήσεις που μπορεί να δέχεται καθημερινά από αυτόν.
Νους υγιής εν σώματι υγιεί!