Γλώσσες

Η Μουσικοκινητική Εκπαίδευση του Orff

Ένας καινούργιος τρόπος για να μαθαίνουν τα παιδιά να εκφράζονται με υγιή τρόπο. Μέσα από την μουσική, τον λόγο και τον χορό κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή αποτελεί και την πιο μοντέρνα και πρωτοποριακή μέθοδο εκπαίδευσης του 20ου αιώνα.

Κάθε άνθρωπος σε κάθε ηλικία είναι ικανός να βιώσει αυτές τις αλληλεπιδράσεις της μουσικής και της κίνησης στην ζωή του. Γι’ αυτόν τον λόγο αυτή η μέθοδος θα έπρεπε να εισαχθεί σε όλα τα σχολεία στον κόσμο. Μέσα από το παιχνίδι, τα μουσικά όργανα και τον χορό το παιδί θα ανακαλύψει τις δημιουργικές του δυνάμεις και θα μπορέσει να συνδεθεί καλύτερα με το σώμα και το μυαλό του.

Κοινωνικοποίηση

Η μουσικοκινητική εκπαίδευση του Orff βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να μπορέσουν να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους με έναν υγιή τρόπο. Αυτή η μέθοδος τους επιτρέπει να είναι κοινωνικά ενεργοί, ενώ προάγει την συντροφικότητα και την συνεργασία.

Η Απαρχή της Μεθόδου

Ο Carl Orff ήταν γνωστός Γερμανός συνθέτης ο οποίος και εμπνεύστηκε αυτήν την μέθοδο. Η αγωγή αυτή επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο ως μια ολοκληρωμένη ολότητα που περικλείει το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα. Η μέθοδος αυτή συμβάλλει εντυπωσιακά στην γενική παιδεία και την μόρφωση του παιδιού. Στόχος είναι να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο με ορθή κρίση, δημιουργικότητα και φαντασία. Τα παιδιά μαθαίνουν μουσική, κίνηση και λόγο.

Ποιοι Μπορούν να Κάνουν Orff

Η μουσικοκινητική εκπαίδευση του Orff απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες. Όλοι μπορούν να εκπαιδευτούν και να μάθουν να εισάγουν αυτήν την αποτελεσματική αγωγή στην ζωή τους ή στην ζωή των παιδιών τους.

Ποιοι Μπορούν να Διδάξουν Orff

Η επαγγελματική κατάρτιση είναι ιδανική για όλους τους δασκάλους και μουσικοπαιδαγωγούς. Μουσικοί, χορευτές και απόφοιτοι των δραματικών σχολών μπορούν επίσης να ολοκληρώσουν αυτήν την εκπαίδευση. Επίσης, γονείς και λοιποί δάσκαλοι μπορούν να εκπαιδευτούν στην μουσικοκινητική αγωγή αν το επιθυμούν.

Περιεχόμενο Εκπαίδευσης

Η μουσικοκινητική εκπαίδευση του Orff ξεκινά με μια εισαγωγή στην μουσική, επεκτείνοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες του ατόμου. Καλλιεργεί την κινητικότητα και την εκφραστικότητα του σώματος. Κύριος σκοπός είναι να αναπτύξει την παρατηρητικότητα του παιδιού καθώς και την συγκέντρωση, την πρωτοβουλία και φυσικά την φαντασία.

Τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν σε εύκολα όργανα στην αρχή, όπως ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, φλογέρες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να ενεργήσουν μουσικά και να αυτοσχεδιάσουν. Μπορούν επίσης να συνεργαστούν, παράγοντας έτσι ένα ομαδικό αποτέλεσμα.

Πρόγραμμα Σπουδών Orff

Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτό το πρόγραμμα σπουδών ήταν το 1962 στην σχολή της Πολυξένης Ματέυ η οποία ήταν μαθήτρια του Carl Orff. Μέχρι στιγμής το μοναδικό ινστιτούτο στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το πρόγραμμα σπουδών είναι στη σχολή Μωραΐτη. Η σπουδή αυτή διαρκεί 3 χρόνια και είναι πλήρως αναγνωρίσιμη από το Orff-Schulwerk Forum. Αυτό ανήκει στο ινστιτούτο Carl Orff του πανεπιστημίου Mozarteum της Αυστρίας.

Οφέλη του Orff

Τα οφέλη της μουσικοκινητικής εκπαίδευσης του Orff είναι πάρα πολλά και για τον εκπαιδευόμενο και για τον δάσκαλο. Είναι μια εντελώς καινούργια πόρτα μάθησης η οποία μπορεί να προσφέρει μια εντελώς νέα σκοπιά στο εκπαιδευτικό σύστημα.