Βιβλιοθήκη

Ο τεράστιος θησαυρός της κάθε βιβλιοθήκης

Η γνώση ήταν και θα είναι η απαραίτητη τροφή που διευρύνει τους ορίζοντές μας και βοηθά να κατανοήσουμε πιο ολοκληρωμένα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας. Μία χώρα κι ένας λαός, γίνονται έρμαια επιτήδειων, μόνο αν αγνοούν την προέλευση της ύπαρξής τους μέσα από τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί ανά τους αιώνες. Η Ιστορία λοιπόν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κάθε χώρας.

Είναι σημαντική η ύπαρξη ευρημάτων για όλες τις τέχνες και όχι μόνο αυτές που μας δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας, έχοντας βοηθήσει και στην εξέλιξη των επιστημών. Η άρτια εκπαίδευση είναι το εφόδιο κάθε μαθητή, που τον βοηθά να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να γίνει πιο ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντλήσει ο μαθητής και ο φοιτητής πληροφορίες για όλα τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Οι κοινωνικές επαφές και οι συζητήσεις που αναπτύσσονται είναι πάντα μια ανταλλαγή απόψεων, που πηγάζει από την γνώση που έχουμε αποκομίσει. Μερικές φόρες είναι απόλυτα ολοκληρωμένη, εφόσον έχουμε εντρυφήσει παίρνοντας πληροφορίες μέσα από τεκμηριωμένες πηγές. Σίγουρα αν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα επιχειρήματα για να στηρίξει την άποψή του, τότε δεν έχει και την γνώση που χρειάζεται για να το κάνει.

Το σχολείο και ο δάσκαλος είναι εκείνοι που μας μαθαίνουν πώς μπορούμε να εκφραζόμαστε και να επιχειρηματολογούμε και αυτό ολοκληρώνεται και επιτυγχάνεται μέσα από την γνώση. Ένας από τους τρόπους να την αντλήσουμε είναι να έχουμε πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ή και μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που σε πολλές περιπτώσεις είναι διαθέσιμη σε κάθε μαθητή και φοιτητή.

Υπάρχουν βιβλιοθήκες για όλες τις επιστήμες που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τις επισκεφθεί και να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται και για κάποια μελέτη ή εργασία του. Οι βιβλιοθήκες σε όλες τις χώρες είναι ο θησαυρός που φυλάσσεται καλά, αλλά είναι πάντα διαθέσιμος στο κοινό, αφού είναι η κληρονομιά που πρέπει να περνάει από γενιά σε γενιά.

Είναι πολύ σημαντικό ότι σε πολλές βιβλιοθήκες μπορείτε να βρείτε βιβλία αλλά και πρωτότυπα συγγράμματα και να έχετε την ευκαιρία να τα διαβάσετε και να ανακαλύψετε μέσα από αυτά τις απαντήσεις που αναζητάτε. Έτσι οι απόψεις σας θα είναι σχηματισμένες ορθά και πάντα τεκμηριωμένες.

Οι βιβλιοθήκες είναι ένα κομμάτι σημαντικό για τον πολιτισμό αλλά και για την εκπαίδευση. Η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν εγγυάται την γνώση, αφού μπορεί ο οποιοσδήποτε να περάσει τα δικά του μηνύματα και πολλές φορές να διαστρεβλώσει και την Ιστορία. Είναι σημαντικό οι γονείς να προτρέπουν το παιδί σε ασφαλείς τρόπους μάθησης, δηλαδή σε τρόπους ελεγμένους και πιστοποιημένους από τους αρμόδιους φορείς, όπως είναι η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ή η εγκυκλοπαίδεια.

Βιβλιοθήκες μπορείτε να βρείτε σε όλες τις σχολές αλλά και στον Δήμο που ανήκετε, όπως επίσης σε ιδρύματα που δίνουν και μοιράζονται απλόχερα την γνώση τους. Η εθνική βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή πάντα για όσους θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Το Μέγαρο Μουσικής επίσης ανοίγει τους ορίζοντες σε μουσικούς και καλλιτέχνες που ασχολούνται με τα εικαστικά ακόμα και πολλά μουσεία.

Είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε στον ελεύθερο χρόνο μας μια βιβλιοθήκη. Αφιερώνοντας χρόνο στην γνώση γινόμαστε σκεπτόμενοι πολίτες.