Εκπαίδευση

Ποιος επηρεάζει την επαγγελματική επιλογή των παιδιών;

Η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό εφόδιο που μπορούμε να αποκτήσουμε για ένα λαμπρό μέλλον. Η επαγγελματική μας κατάρτιση είναι σημαντική. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε βασικά στοιχεία και να γνωρίζουμε καλά τα προσωπικά μας χαρακτηριστικά, ώστε να βρούμε το επάγγελμα που ταιριάζει στο προφίλ μας.

Σίγουρα αυτά μπορούν να εντοπιστούν και από πολύ μικρή ηλικία, εάν φυσικά ως παιδιά μάθουμε να εκφράζουμε τις ανάγκες μας. Η ευθύνη των γονέων είναι μεγάλη, αφού πρέπει να ανακαλύψουν και να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά τους έχουν ταλέντα που ίσως οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν στον οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο εκπαιδευτικός έρχεται με την σειρά του να παρατηρήσει και ο ίδιος αντικειμενικά την τάση του κάθε παιδιού που διδάσκει και να βοηθήσει τους γονείς να την εντοπίσουν.

Όλοι αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες που πολλές φορές καθορίζουν το μέλλον ενός παιδιού στην ενήλικη ζωή του και στις επιλογές που θα κάνει. Σίγουρα όλα αυτά θα διαμορφωθούν αργότερα, καθώς ως έφηβος θα επιλέξει και θα αποφασίσει πια την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Γι’ αυτό από πολύ μικρά πρέπει τα παιδιά να πειραματίζονται για κάποιο χρονικό διάστημα μέσω των δραστηριοτήτων τους για όσο καιρό αυτό κριθεί απαραίτητο, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία το πόσο διαφορετικές είναι οι επιλογές τους.

Μην σας φανεί παράξενο εάν το παιδί σας μεταπηδήσει από το ποδόσφαιρο στο καράτε ή στο μπάσκετ. Ψάχνει και εκείνο να βρει τι του ταιριάζει στην πράξη και όχι το εξιδανικευμένο που υπάρχει στη ζωηρή του φαντασία. Η ζωγραφική και ο χορός ή η κλίση του στην μουσική μπορεί να φανεί από πολύ νωρίς, όπως επίσης η έφεσή του σε πιο πρακτικά μαθήματα, όπως για παράδειγμα τα μαθηματικά. Όμως ποιος θα είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός ενός παιδιού που θα του αποφέρει την υλική ασφάλεια αλλά και θα το βοηθήσει να μην καταπιέσει τα ταλέντα του;

Σε αυτό το σημείο, το εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει στο παιδί και αργότερα έφηβο όλα τα εφόδια ώστε να βρει το επάγγελμα που του ταιριάζει. Υπάρχουν πολλά τεστ που μπορεί ένα παιδί να κάνει για να γνωρίσει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει και άλλες με τις οποίες δεν είχε ενδεχομένως ασχοληθεί ή αγνοούσε την ύπαρξή τους. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα, αφού θα ανοίξει στο παιδί νέους ορίζοντες. Θα το ενημερώσει για τις τάσεις της αγοράς μακροπρόθεσμα, αλλά και θα μάθει τον τρόπο που μπορεί να πετύχει τους στόχους του.

Τα σεμινάρια, ακόμα και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους, βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν αλλά πολλές φορές και να κατασταλάξουν στο αν τελικά θα τα ενδιέφερε να απασχοληθούν στο τομέα που αρχικά είχαν σκεφτεί να επιλέξουν. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να ρωτάνε για όλα όσα τους ενδιαφέρουν και να παίρνουν απαντήσεις από τον εκπαιδευτικό, αφού είναι υποχρεωμένος να τα καθοδηγήσει.

Η επαφή με τον επαγγελματικό προσανατολισμό θα τους κάνει γνωστά πολλά επαγγέλματα και μέσα από αυτά θα συνδυάσουν παρά πάνω από ένα ταλέντο τους. Όμως η ενθάρρυνση από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι αυτή που θα κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα, αφού και οι γονείς πρέπει να αγνοήσουν το χάσμα γενεών που συνήθως υπάρχει και να στηρίξουν τις επιλογές τους.