Εκπαίδευση

Πόσο σημαντικά είναι τα ζώα στην εκπαίδευση των παιδιών;

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην οικογένειά μας την συντροφιά των τετράποδων φίλων μας. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά από αυτά, αλλά και οι ενήλικες που στην παιδική τους ηλικία δεν είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν οικειότητα, επειδή δεν τους επιτρεπόταν από τους γονείς τους.

Τα σκυλιά είναι πλάσματα που πάντα αγαπούν χωρίς όρους. Η ενασχόλησή μας με αυτά μας ξυπνά όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα που μεγαλώνοντας ξεχνάμε και αφήνουμε πίσω μας, μιας και οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει μια σκληρή κοινωνία και έχουμε κλειστεί στον εαυτό μας.

Οι μικροί μας φίλοι είναι πάντα εκεί και μας δείχνουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους απλά και μόνο επειδή είμαστε εκεί, δίπλα τους, χωρίς να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Στις πόλεις ο σκύλος είναι ο φύλακας που πάντα μπορεί και οσφραίνεται τον κίνδυνο που μπορεί να πλησιάζει το σπίτι που μένει. Έχει την δυνατότητα να μπορεί να αξιολογεί την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας σκύλος, όσο ζωηρός και ενθουσιώδης κι αν είναι, ποτέ δεν θα εκφράσει την χαρά του με τον ίδιο τρόπο σε έναν άνθρωπο που έχει κάποια πληγή πάνω του, όπως και δεν θα επιτεθεί από μόνος του ποτέ σε ένα μικρό παιδί, αλλά θα το προστατέψει.

Η ενασχόληση των παιδιών με τα σκυλιά θα τα κάνει πιο χαρούμενα και θα τα φέρει πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση. Θα μάθουν να είναι πιο πειθαρχημένα ως προς τις υποχρεώσεις που φέρει οποιαδήποτε επιλογή, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Ο σκύλος είναι εκείνος που δεν θα σας ξεχάσει ποτέ και πάντα θα είναι κοντά σας σε όποιο συναίσθημα κι αν βιώνετε εκείνη την στιγμή. Δε θα γνωρίζουν γεγονότα, δεν θα σας κρίνουν, απλά θα μοιράζονται δίπλα σας την θλίψη σας ή την χαρά σας.

Φυσικά πρέπει ο σκύλος να προσαρμοστεί και εκείνος στο τρόπο ζωής μας, όπως και εμείς, στους κανόνες μιας συγκατοίκησης. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας. Όσο πιο μικρό είναι, τόσο πιο γρήγορα θα υιοθετήσει και θα μάθει πώς ακριβώς θα θέλατε να λειτούργει μέσα στο σπίτι. Φυσικά δεν πρέπει να αφήνετε στην άκρη και τις υποχρεώσεις σας προς αυτό, δηλαδή τον εμβολιασμό του, την ετήσια επίσκεψη στο κτηνίατρο αλλά ακόμα και την έξοδό του, όπως και να συμμετέχετε στο παιχνίδι μαζί του μέσα αλλά και έξω από το σπίτι.

Εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας για κάποιον ειδικό λόγο, τότε θα ήταν καλό να συμμετέχετε στην εκπαίδευση μαζί του. Η καθοδήγηση από κάποιον επαγγελματία θα είναι αποτελεσματική και για τους δύο. Επίσης, εάν δεν έχετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με το κατοικίδιό σας, ο εκπαιδευτής θα του μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα για την επιβίωσή του, όπως για παράδειγμα να μην δέχεται τις λιχουδιές από όποιον προσπαθεί να τον καλοπιάσει. Θα πρέπει να γνωρίζετε και τι είδους τροφές θα πρέπει να καταναλώνει εκτός από κονσέρβες ή την ξηρά τροφή που όλοι έχουμε συνηθίσει να τους δίνουμε.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το κατοικίδιό μας είναι μέλος της οικογένειας μας και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο.